به چهار دلیل حفظ گونه های گیاهی و جانوری برای انسان با ارزش هستند و به همین دلایل باید علاوه بر مدیریت صحیح، سرمایه گذاریهای لازم و کافی در این زمینه صورت گیرد.
1) دلیل منفعت طلبانه :
این دلیل بر این اساس پایه گذاری شده است که بسیاری از گونه های وحشی برای ما مفید هستند و لذا به دور از عقل است که قبل از داشتن فرصت آزمودن و بهره برداری، آنها را ازبین ببریم و به همین جهت لازم است تنوع ژنتیکی تمام گونه ها حفظ شود. برای مثال تولید محصولات کشاورزی جدید از قبیل واریته های مختلف گندم وذرت نیاز به وارد کردن مداوم خصوصیات ژنتیکی تازه از نژادهای وحشی است تا دورگه های جدید بوجود آید. موجودات بیماری زایی که به گیاهان حمله می کنند دائما خصوصیات ژنتیکی خود را تغییر می دهند و محصول قدیمی در مقابل این عامل آسیب پذیر می شود به همین جهت وارد کردن مداوم خصوصیات ژنتیکی گونه های وحشی برای مقابله با این مشکل لازم است و باید به هر ترتیبی است مانع از انقراض گونه های وحشی شد.
بسیاری از ترکیبات شیمیایی مهم از موجودات وحشی به دست می آید مانند داروی دیژیتالین که از گیاه انگشت دانه(Digitalis purpurea) به دست می آید و بسیاری از داروهای ضد سرطان و ترکیبات استروئیدی که از گیاهان و جانوران استخراج می شوند.
در تولیدات گلخانه ای نیز لازم است گونه های دورگه ایجاد شود و با تنوع دورگه ها درآمد گلخانه افزایش یابد.
زندگی بسیاری از مردم بومی وابسته به تنوع زی گونه است و کاهش تنوع گونه ها، باعث فقر شدید این گروه از مردم می شود که هزینه های بسیاری را برای دولت ها به همراه دارد .
بسیاری از گونه ها به خصوص گیاهان و باکتریها، مواد سمی را از آب ، خاک و هوا میگیرند و از آنجا که گونه های مختلف، آلودگیهای مختلفی را از محیط حذف می کنند بنابرین تنوع گونه ها بهترین امکان مهار آلودگی را فراهم می سازند که با از بین رفتن آنها زندگی انسان نیز به خطر می افتد.
علاوه بر تمامی موارد ذکر شده حیات وحش می تواند یکی از دلائل جذب توریست باشد و اکوتوریسم باشد و به عنوان یکی از منابع درآمد برای کشورها در نظر گرفته می شود.
2) دلیل اکولوژیک:
هر تک گونه در یک اکوسیستم و در کل زیست سپهر نفش خاصی به عهده دارد که برای بقاء حیات و بقای ما مهم است . آلدولئوپود در کتاب ‹‹ سالنامه ی سندکانتی›› آورده است که :"" کشف برجسته ی قرن بیستم نه رادیو و نه تلویزیون بلکه پی بردن به پیچیدگی زمین به حیث یک ارگانیسم است، نگه داشتن هر چرخ دنده و هر عضو اولین شرط احتیاط از جانب یک تعمیرکار هوشمند است"" بر همین اساس عقل حکم می کند که برای هر گونه ارزش اکولوژیک در نظر گرفته شده است که مانند یک چرخ دنده برای یک ماشین بزرگ که همان زمین است نقش مخصوص به خود را بازی می کند پس بشر باید مانند یک تعمیر کار مجرب در نگه داری هر قطعه از این ماشین بزرگ تلاش کند.
جنگلها موجب کند شدن تلفات و فرسایش خاک به خصوص در آن دسته از نواحی می شود که بارندگی زیاد، کوه زایی تکتونیک شدید و سنگ مادری نرم است. جنگلها موجب تثبیت منابع آب و روان آب می شوند. محاسبات نشان می دهد که بیش از نیمی از بارندگیهای ناحیه آمازون به علت وجود جنگل است و جنگل زدایی حوضه آمازون در شمال برزیل چندان اقلیم این منطقه را تغییر داده است که در آینده نزدیک دیگر کشاورزی نیز در این منطقه امکان پذیر نخواهد شد.
3) دلیل زیباشناختی و فرهنگی:
این دلیل بر این نکته استوار است که زی گونه بر کیفیت حیات می افزاید و برخی از زیباترین و جذاب ترین جنبه های موجودیت را برای ما ایجاد می کند که زندگی بشر را از تمام جنبه های هنری تحت تائیر قرار می دهد ؛ همانطور که ادبیات و هنرهای دیگر تا به امروز به تجلیل از زیبایی و تنوع حیات مشغول بوده است .
4) دلیل اخلاقی:
هر گونه ی زنده اخلاقاً حق زندگی دارد صرف نظر از اینکه انسان به آن نیاز داشته باشد و یا خیر!.
+ البته دلایل ذکر شده در بیشتر مواقع باعث تضاد بین گروه های مختلف می شود به عنوان مثال اخیرا مشخص شده است که نوعی درخت سرخدار(Taxus Sp.) ماده ای ضد سرطان به نام تاکسول تولید می کند که در درمان سرطان تخمدان بسیار موثر است و بر اساس دلیل منفعت طلبانه این گیاه حائز اهمیت است از طرف دیگر برای تامین تاکسول مورد نیاز برای درمان یک بیمار لازم است 6 درخت سرخدار 100 ساله قطع گردد اما این درخت زیستگاه نوعی جغد خالدار است در اینجا یک استدلال منفعت طلبانه در مقابل بحث اخلاقی و زیباشاختی قرار میگیرد؛ آنهایی که منحصرا دنبال داروی ضد سرطان هستند رای به برداشت درختان موجود و کاشت مجدد آنها می دهند تا در فواصل صد ساله مورد بهره برداری قرار گیرد و آنهایی که به جغد خالدار علاقه مند هستند در پی حفظ جنگل به صورت دست نخورده هستند!
پس اولین گام برای در برقراری حفاظت از زی گونه این است که مشخص شود آیا هدف، حفظ یک گونه است یا تنوع کل، و آیا توجیه اصلی منفعت طلبانه، بوم شناختی، زیباشناختی و یا اخلاقی است . می توان حفاظت از یک گونه ی در خطر و کل زی گونه هر دو را مهم دانست اما دست یابی به هر دو هدف در آن واحد امکان پذیر نیست.
+ منبع:شناخت محیط زیست ، زمین سیاره زنده ، دانیل بوتکین و ادوارد کلر، ترجمه استاد عبدالحسین وهاب زاده .
کشف این موضوع که بزرگترین ارگانیسم حال حاضر زمین کدام است، کمی مشکل به نظر می رسد؛ به این دلیل که یک موجود زنده را می توان بر اساس طول ، حجم و یا ارتفاع بررسی کرد و بر همین اساس تا حدودی تعریفی که از بزرگ بودن به دست می آید نسبی است و از طرف دیگر ارگانیسم باید در گروه مناسب و به صورت منطقی بررسی شود ؛ مثلا مقایسه یک حشره با نهنگ آبی به عنوان اینکه نهنگ بزرگترین جانور زمین است منطقی به نظر نمی رسد. بر همین اساس بزرگترین ارگانیسمهای موجود در زمین را به این ترتیب معرفی می کنند:
· پستانداران
بزرگترین پستاندار آبزی نوعی نهنگ موسوم به نهنگ آبی (Balaenoptera musculus) با حداکثر 40 متر طول و 200 تن وزن می باشد و بزرگترین پستاندار ساکن خشکی فیل آفریقایی(Loxodonta africana) است که در هنگام تولد حدود 100 کیلوگرم وزن دارد . بزرگترین فیل آفریقایی که تاکنون مشاهده شده 13.5 تن وزن داشته که در این زمینه رکورد دار است.
بزرگترین ارگانیسم در هر دسته از گروه پستانداران به این ترتیب است :
§ بزرگترین جانور کیسه دار، کانگروی قرمز(Macropus rufus) با حدود 100 کیلو وزن و 2 متر قد می باشد.
§ در گروه حشره خوارها بزرگرین پستاندار حشره خوار، موش مهتابی (Echinosorex gymnura) با 2 کیلو گرم وزن و حدود 60 سانتیمتر طول است.
§ در گروه مورچه خوارها ، مورچه خوار غول پیکر(Myrmecophaga tridactyla) با 65 کیلوگرم وزن و 2 متر طول رکورد دار است .
§ خفاش تاج دار طلایی(Acerodon jubatus) با 55 سانتیمتر طول و 1.5 کیلو گرم وزن بزرگترین خفاش از گروه خفاش ها است .
§ در میان پریماتها( نخستینیان)، گوریل شرقی (Gorilla beringei graueri) با 1.80 متر طول و 225 کیلوگرم وزن رکوردار است .
§ در گروه گوشتخواران برگترین گوشتخوار آبزی، شیر دریایی(Mirounga leonina) با 6.5 متر طول و 5 تن وزن و بزرگترین پستاندار گوشتخوار ساکن خشکی، خرس قطبی(Ursus maritimus) و خرس گریزلی(Ursus arctos) مشترکا با حدود 1 تن وزن و 3 متر طول می باشند.
§ در گروه گاوهای دریایی ، گاو دریایی هندی(Trichechus manatus) با 4 متر طول و 1500 کیلو وزن بزرگترین است.
§ در میان پستانداران ثم دار، کرگدن سفید(Ceratotherium simum) با 4.5 متر طول و 2 متر بلندی و 5 تن وزن بزرگترین جانور از گروه فرد ثم ها و اسب آبی(Hippopotamus amphibius) با 4.8 متر طول و 5 تن وزن بزرگترین جانور از گزوه زوج ثم ها می باشد.
§ بزرگترین جونده زنده زمین نیز کاپی بارا با 1.5 متر طول و 80 کیلوگرم وزن می باشد .
· پرندگان
بزرگترین پرنده زنده زمین، شترمرغ (Struthio camelus) با 160 کیلو وزن و 2.5 متر ارتفاع می باشد.
در میان هر گروه از پرندگان، بزرگترینها شامل :
§ در میان پرندگان شکاری ، لاشخور سیاه (Aegypius monachus) با 14 کیلوگرم وزن، 1.10 متر طول و 3متر فاصله بین دو بال بزرگترین پرنده شکاری زنده شناخته می شود.
§ در میان خروس سانان((Galliformes بوقلمون وحشی(Meleagris gallopavo) با 130 سانتیمتر طول و 14 کیلوگرم وزن بزرگترین خروس سان می باشد.
§ قو ی ترمپت زن(Cygnus buccinator) با 1.80 متر طول ، 17 کیلوگرم وزن و 3 متر فاصله بین دو بال بزرگترین غازسان(Anseriformes) می باشد.
§ از گروه مرغان طوفان(Procellariiformes) ، آلباتروس (Diomedea exulans) با 1.4 متر طول ، 13 کیلوگرم وزن و 3.6 متر فاصله بین دو بال بزرگترین گونه می باشد علاوه بر این آلباتروس بزرگترین فاصله بین دو بال را در گروه های مختلف پرندگان دارد.
§ پنگوئن امپراطور(Aptenodytes forsteri) با 1.4 متر طول و 46 کیلوگرم وزن بزرگترین گونه در میان گروه پنگوئن ها می باشد.
§ بزرگترین گونه ی طوطی ، طوطی ماکائو(Anodorhynchus hyacinthinus) با 1.2 متر طول و حدود 2 کیلو وزن می باشد.
§ بزرگترین گونه از جغدها ، جغد عقابی اروسیا(Bubo bubo) می باشد که تا 80 سانتیمتر طول و حدود 4.5 کیلوگرم وزن می رسند .
§ بزرگترین گنجشک سان(Passeriformes) نوعی کلاغ موسوم به کلاغ نوک درشت Corvus crassirostris می باشد که 70 سانتیمتر طول و 1.5 کیلوگرم وزن دارد.
· خزندگان
بزرگترین خزنده حال حاضر زمین کرکودیل آب شور(Crocodylus porosus) با 5 تا 8 متر طول و حدود 2000 کیلوگرم وزن می باشد .
· ماهیان
در میان ماهیان غضروفی ، کوسه نهنگی با 12 متر طول و 22 تن وزن بزرگترین گونه و در بین ماهیان استخوانی، خورشید ماهی(Mola mola) با 4.5 متر طول و حدود 2.5 تن وزن بزرگترین گونه ماهی استخوانی شناخته می شود.
· بی مهرگان
بزرگترین جانور بی مهره ی شناخته شده ماهی مرکب غول پیکر با حدود 13 متر طول می باشد.
· گیاهان
§ قطور ترین گیاه جهان نوعی درخت سوزنی برگ به نامTaxodium mucronatum با 11.42 متر قطر و 35.87 متر ارتفاع می باشد که در مکزیک واقع است.
§ بلندترین گیاه سورنی برگ جهان نوعی سکویا(Sequoiadendron giganteum)می باشد که تا 100 متر می رسد.
§ بلندترین گیاه گلدار جهان ، اکالیپتوس(Eucalyptus regnans) است که تا 90 متر می رسد.
§ بزرگترین گل جهان متعلق به نوعی گیاه متعفن به نام Rafflesia arnoldii می باشد که قطری حدود 1 متر و وزنی در حدود 11 کیلوگرم دارد.
§ بزرگتری گل آذین نامحدود در قلمرو گیاهی متعلق به گیاه تیتان(Titan arum) می باشد
§ بزرگترین گیاه آب زی ،Posidonia oceanica نام دارد ، بزرگترین نمونه ی کشف شده از این گونه 8کیلومتر طول داشته است .
§ بزرگترین قارچ جهان نیز قارچ عسلی(Armillaria ostoyae) است که شبکه میسلیوم زیر زمینی آن بیش از 8 کیلومتر ادامه می یابد.
· گونه های دیگر
§ بزرگترین گونه آغازیان کلپها(Kelp) هستند که تا 30 متر طول می یابند.
§ بزرگترین گونه پرتوزوآ ، نوعی آمیب به نام آمیب غول است که تا چند سانتیمتر طول می یابد.
§ بزرگترین گونه باکتری ، Thiomargarita namibiensis نام دارد که حدود 0.75 میلیمتر طول دارد و حدود 1 میلیون بار بزرگتر از گونه های معمول باکتری است به همین دلیل با چشم غیر مسلح قابل روئیت است.
خدمات فراکاو بدون نیاز به کارت
Five siblings from Turkey who walk on all fours could provide science with an insight into human evolution, researchers have said
The four sisters and one brother could yield clues to why our ancestors made the transition from four-legged to two-legged animals, says a UK expert.
But Professor Nicholas Humphrey rejects the idea that there is a "gene" for ipedalism, or upright walking
A BBC documentary about the family will be shown on Friday 17 March.
Professor Humphrey, from the London School of Economics (LSE), says that our own species" transition to walking on two feet must have been a more complex process that involved many changes to the skeleton and to the human genetic make-up.
However, a German group says a genetic abnormality does seem to be involved in the siblings" gait.
منبع:اینجا