درجه حرارت چه تاثیری برنسبت ناحیه طی شده بوسیله جبهه حلال در کروماتوگرافی }داردوچرا؟ 2.علت انتخاب حلالهای مختلف در کروماتوگرافی چیست؟توسط:مریم دانشجوی شیمی محض
به طور کلی دما باعث افزایش انرژی جنبشی مولکولها شده وسرعت انتقال مولکولها وسرعت انحلال روی ستون کروماتوگرافی را بیشتر می کند.
همانطور که می دانید کروماتوکرافی به روش های مختلفی برحسب نیاز صورت می گیرد درکروماتوگرافی گازدمای ستون را میتوان تنظیم کرده و دردمای ثابتی عمل جداسازی را انجام داد. در برخی موارد که اجزای نمونه در ستون به خوبی جدا نمیشوند، دمای ستون را با سرعتی مناسب افزایش میدهند تا مواد به تدریج از یکدیگر جدا شوند.زیرا انرژی انتقال مولکولها متفاوت با افزایش دما به یک میزان افزایش نمی یابد و به جرمشان بستگی دارد مولکولهای سبکتر انرژی جنبشی بیشتری کسب می نمایند . وسریعتر جدا می شوند.
درکرماتوگرافی ستونی فاز متحرک ( حلال ) نقش شوینده دارد پس حلال انتخاب شده باید متناسب با مخلوط ایی باشد که می خواهیم اجزای آن را جدا سازیم قدرت انحلال حلال ها برای مولکولهای مختلف متفاوت است وبه عوامل مختلفی از جمله جرم و ساختار مولکول بستگی دارد . کل فرایند یک کروماتوگرام به دست می دهد که درپایان جداسازی مورد مطالعه وبررسی قرار می گیرد.
لطفا به پست های قبلی مراجعه نمایید.
http://kimiagari.blogfa.com/post-38.aspx
http://kimiagari.blogfa.com/post-42.aspx
http://kimiagari.blogfa.com/cat-13.aspx
من از حج چه فهمیده ام ؟
باید قبلا این سوال را پاسخ گفت که : اساسا از حج چه می توان فهمید ؟
حج در یک نگرش کلی ، سیر وجودی انسان است بسوی خدا ، نمایش رمزی فلسفه خلقت بنی آدم است وتجسم عینی آنچه دراین فلسفه مطرح است
و دریک کلمه ، حج "شبیه آفرینش" است ، ودرهمان حال ، "شبیه تاریخ" ودرهمان حال ، "شبیه توحید" و درهمان حال ، "شبیه مکتب" ودرهمان حال ، "شبیه امت "( جامعه اعتقادی ، جامعه نمونه ای ، که اسلام می خواهد در میان انسان ها بنا کند ) و....بالاخره ، حج نمایشی رمزی است از "آفرینش انسان " ونیز از" مکتب اسلام "
که درآن کارگردان خدا است
وزبان نمایش ، حرکت
وشخصیت های اصلی : آدم ، ابراهیم ، هاجر وابلیس
وصحنه ها منطقه حرم ومسجدالحرام ، مسعی عرفات ومشعر ومنی
وسمبل ها: کعبه وصفا ومروه وروز وشب وغروب وطلوع وبت وقربانی
و جامه و آرایش : احرام وحلق وتقصیر
ونمایشگران؟
فقط یک تن ، تو ! هرکه هستی ، چه زن ، چه مرد ، چه پیر ، چه جوان ، چه سیاه ، چه سفید ، همین که دراین صحنه شرکت کردی نقش اول را داری
هم در شخصیت آدم وهم ابراهیم وهم هاجر ، درتضاد "الله - ابلیس" ! چه ، اینجا سخن از تشخّص نیست ، حتی جنسّیت مطرح نیست ، فقط یک" قهرمان "هست وآن انسان ! تئاتری است که در آن یک تن همه نقش ها را برعهده دارد ، ، قهرمان داستان است درعین حال صحنه ای باز است ، همه سال ، همه انسان های ابراهیمی روی زمین ، به شرکت دراین نمایش شگفت دعوت می شوند . هرکه بتواند از هرکجای دنیا خود را در"موسم "برساند ، وارد صحنه می شود ونقش اول را بعهده می گیرد ، قهرمان صحنه می شود وهمه رل هارا خود بازی می کند ، اینجا تجزیه نیست ، تشخّص نیست ، درجه بندی نیست ، همه یکی هستند و آن یکی همه ، اسلام
انسان ها را این چنین می بیند
من احیی? نفساً ، فقد احیی? الناس جمیعا
ومن قتل نفساً ، فقد قتل الناس جمیعا
مگر نه یک انسان ، " انسان " است ؟ وتو ارزش انسان را ببین در این مذهب ، که دشمن متهمش می کند که انسان را خوار سازد. واین دروغ است . و دوست ابزاراش را می سازد تا ، بدان ، انسان را خوار کند واین راست است . و آیا ، درتاریخ ما که از حقکشی وستم سرشار است مظلوم تر از اسلام هست ؟ ودر اسلام ، از حج ؟ که ، به تعبیر زیبای علی فرزند کعبه "پوستین حج را وارونه بر تن کرد ه اند"
نه سنت انسان
که
" سنت گوسفند".
زنده یاد شهید دکتر علی شریعتی روحش شاد
چند سوال در مورد اسید وباز
با تشکر از وبلاگ عالیتون ، آب یک ماده ی خنثی از نظر اسیدی است یا یک آمفوتر است توسط بابک فرانک والهه
باتشکر از سوال بسیار زیرکانه شما باید بگویم آب یک ماده آمفوتر است طبق تعاریف برونستد ولوری زیرا درواکنش با اسیدها ی هیدروژندار پروتون می گیرد وبه بازها پروتون می دهد .و بعلت جفت الکترون ناپیوندی برروی اکسیژن که می تواند دراختیار یک اسید لوئیس ( اوربیتال خالی ) قراردهد یک باز لوئیس نیز محسوب می شود ویا درمقابل یک جفت الکترون ناپیوندی ( مانند آمونیاک ) نظیر یک اسید عمل می نماید.
به طور کلی اسید وباز درتعاریف برونستد ولوری ویا لوئیس مقایسه بین دو ذره ایی است که با هم برهمکنش می دهند وبه عملکرد مولکول ها بستگی دارد .اما درتعریف های نظیر آرنیوس آب تعریف نمی شود چون با معرف ها هیچ تغییر رنگی را ایجاد نمی کند وبه همین علت آب به عنوان یک هم تراز کننده برای اسید وباز ها در نظر گرفته شده چون به مقدار بسیار ناچیز یونش می یابد ودر این یونش تعداد یونهای پروتونیوم (اسید ) و یونهای هیدروکسید ( باز) باهم برابرند .فقط همین ( نه به آن معنی که هیچ اثری ندارد مانند گاز متان این نوع مولکولها خنثی هستند .)
چرا برای اسید ها و باز ها تعاریف متعددی قرار داره توسط باران
امید وارم باران اسیدی نباشید
واما تعاریف مختلف برای یک واژه معمولا زمانی صورت می گیرد که تعریف قبلی کامل نیست وهمه موارد را دربر نمی گیرد وتعریف جدید کامل کننده تعریف قبلی ودراکثر موارد تعریف قبلی را نقص نمی کند مانند همین تعاریفی که برای اسید وباز صورت گرفته . دقت کنید اگر مولکولی طبق تعریف آرنیوس در دسته اسیدها جای می گیرد طبق نظریه برونستد ولوری ویا لوئیس نیز اسید است اما بعضی مولکولها طبق نظریه آرنیوس در دسته اسیدها ویا بازها قرار نمی گرفتند نظیر آب که طبق نظریه برونستد ولوری جایگاهشان مشخص می شود اما باز مواردی بود که درمولکولهای بدون پروتون چگونه اسید وباز را می توان مشخص نمود که تعریف لوئیس جواب این سوال را نیز مشخص می کند.
سلام می خواستم خواهش کنم خیلی زود به سوالام جواب بدید آخه امتحان دارم توسط پریا :
- تفاوت نقطه ی هم ارزی و پایانی در تیتراسیون اسیدو باز
ممنون
می دونم خیلی دیر شده از این نظر معذرت می خواهم
نقطه پایانی: مرحله ایی از تیتراسیون است که با مقدار اندکی از تیترکننده ، شناساگر (معرف شیمیایی) تغییر رنگ می دهد. نقطه پایانی به نقطه هم ارزی مربوط نمی شود وبه غلظت معینی ازهیدروژن یا سایر یون ها و یا پتانسیل اکسایش - کاهش بستگی دارد و به کمک شناساگر قابل مشاهده است.
نقطه هم ارزی هنگامی است که مواد اولیه وفراورده ها به مقادیر هم ارز بر اساس استوکیومتری واکنش می رسند واین نقطه ممکن است دقیقا منطبق بر نقطه پایانی نباشد
برای کسب اطلاعات بیشتر به سایت های زیر مراجعه کنید
http://jchemed.chem.wisc.edu/JCESoft/CCA/CCA3/MAIN/TITREDO/PAGE1.HTM
http://www.csudh.edu/oliver/demos/carbnate/carbnate.htm
http://wwwchem.csustan.edu/chem1112/1112bufferKS.htm
- آیا واکنش شیمیایی بدون تغییر آنتالپی یا مبادله ی گرما داریم؟
درواکنش اسید های آلی با الکل ها (استری شدن)درمجموع تغییرات آنتالپی تقریبا صفر است جواب کاملتر را ایشاالله در نوبتی دیگر ودرجایی مناسب می نویسم
منتظر نظر دوستان هستم باتشکر
تهیه دی بنزال استون (تراکم آلدولی) :
روش آزمایش : ابتدا مقدار5 گرم سود را با 25 میلی لیتر اب در یک ارلن 250میلی لیتری ریخته و حل می کنیم ، 25 میلی لیتراتانول به مخلوط اضافه می کنیم و آنرا به هم می زنیم و اجازه می دهیم به دمای معمولی اتاق برسد. سپس 2.9 گرم استون و متعاقب ان 10.5 میلی لیتر بنز آلدئید به محتوای ارلن اضافه می کنیم که مخلوط مورد نظر تغییر رنگ داد ورنگ ان به لیمویی تغییر یافت که درهنگام این تغییرات دمای مخلوط 38 درجه بود و رسوب تشکیل شد. بعد اجازه میدهیم محلول به مدت 25دقیقه به حال خود بماند و در مدت این 25دقیقه هر چند وقت یکبار ارام به هم می زنیم که در پایان این زمان دمایمحلول پس از این 25دقیقه به 28درجه رسیدو رسوب زرد رنگی تشکیل شدو بعد مخلوط را روی قیف خلأ صاف می کنیم و در پایان محصول را با الکل سرد می شوییم و پس از اطمینان کامل از خشک شدن انرا وزن می کنیم.
ماده بدست آمده زرد رنگ بود و در مرحله بعد میزان راندمان محصول را بدست می اوریم برای بدست آوردن راندمان ابتدا تعیین ماده محدود کننده است . مقدار دی بنزال استون بدست آمده درآزمایشگاه 10.5 گرم بود.
C6H5CHO +CH3CH3CO C6H5CHCHCOCHCHC6H5
فراورده
تهیه پارانیترو استانیلید:
مراحل آزمایش : ابتدا مقدار ml2 اسید اسیتیک گلاسیال رادر یک بشر ml 50 می ریزیم و gr 2 استانیلید خشک به ان اضافه می کنیم سپس ml 4 اسید سولفوریک را در حالی که مخلوط را هم می زنیم به ان می افزاییم در اثر افزایش اسید مخلوط گرم می شود و محلول ولرمی به دست می آ ید بشر را در حمام آب و یخ قرار می دهیم و مخلوط ml0.9HNO3 غلیظ و ml0.6 اسید سولفوریک غلیظ را سرد کرده و هنگامی که دمای محتویات بشر حدود 2 درجه است مخلوط اسید را به ان می افزاییم دمای مخلوط داخل بشر در تمام مدت افزایش اسید باید کمتر از 10درجه باشد پس از افزایش اسید رسوبی تشکیل شد و بعد بشر را از حمام یخ بیرون می اوریم ودر دمای ازمایشگاه قرار می دهیم وبعد انرا روی قیف خلأ صاف می کنیم و بعد از خشک شدن انرا وزن می کنیم .
وزن پارا نیترو استانیلید پس از خشک شدن 1.3 گرم
مراحل آزمایش : در یک بالن ته گرد20ml مخلوطی از0.5gr پارا نیترو استانیلید و 2.5ml اسید سولفوریک 70% می ریزیم . سپس با قرار دادن یک مبرد به طور عمودی مخلوط را برای حدود 30دقیقه آنرا Reflex می کنیم در پایان مخلوط را با 2تا3 برابر حجمش با آب رقیق می کنیم ومخلوط زلال باقی می ماند یعنی پارانیتروآنیلین به طور سولفات درمایع وجود دارد و بعدمخلوط رابه15ml آب سرد اضافه می کنیم و سپس سیستم را داخل اب یخ قرار می دهیم و بعد سود 10% را به آن می افزاییم تا رسوب تشکیل شود .
اسید سولفوریک( S ) = 98 gr mol-1 پارا نیترو استانیلید( Pa ) = 181 gr mol-1 فراورده P=
استخراج کافئین از چای:
ابتدا مقدار 15gr برگ خشک چای را با 150ml آب مقطر و 7.5gr کلسیم کربنات در یک بالن ته گرد 250ml می ریزیم یک مبرد حباب دار به طور عمودی سوار کرده و30 دقیقه به ملایمت می جوشانیم قیف بوخنر را که به پمپ خلأ وصل است اماده نموده و محلول را گرماگرم صاف می کنیم بعد از سرد شدن محلول (15الی25 دقیقه) انرا به قیف جدا کننده منتقل می کنیم 12.5ml کلرو فرم به ان اضافه کرده و هم می زنیم . فاز کلروفرم را جدا کرده در یک بشر 100ml می ریزیم بر روی محلول باقیمانده در قیف جداکننده 12.5ml دیگر کلروفرم ریخته به هم میزنیم فلز کلروفرم را دوباره جدا کرده مجددا به محلول درون بشر اضافه میکنیم و اجازه می دهیم محلول بماند تا کلروفرم ان بخار شود و کافئین ان برجای بماندو بعد از اینکه کلروفرم ان بخار شد و کاملا خشک شد انرا وزن میکنیم .
مقدار کافئین بدست آمده در آزمایشگاه = 0.2 گرم
تهیه آسپرین از سالیسیلیک اسید :
مراحل آ زمایش : مقدار 2gr سالیسیلیک اسید و 5gr اسیتیک انیدرید در یک ارلن 150ml می ریزیم و 5 قطره اسید سولفوریک غلیظ را قطره قطره به ان اضافه می کنیم و ارلن را تکان می دهیم تا سالیسیلیک اسید حل شود سپس محلول را در حمام آب گرم به مدت 15 دقیقه حرارت می دهیم پس از انحلال بگذارید محلول در دمای معمولی سرد شود و گاهی آنرا هم می زنیم چنانچه رسوب استیل سالیسیلیک اسید ظاهر نشد با خراش دادن دیواره ارلن با یک میله شیشه ای تبلور را تسریع می کنیم و مخلوط را در حمام اب گرم قرار می دهیم تا رسوب ایجاد شود سپس 50ml آب به ان اضافه می کنیم وبه هم می زنیم تا تبلور کامل شود و بعد رسوب را روی قیف بوخنر صاف می کنیم چنانچه رسوب در ته ظرف باقی مانده است ظرف را با آب سرد می شوییم و روی بقیه رسوبها صاف می کنیم و اجازه می دهیم رسوب خسک شود و بعد رسوب را به بشر 150ml منتقل می کنیم و 25ml محلول سدیم بی کربنات به آن اضافه می کنیم و برا ی چند دقیقه به هم می زنیم وقتی واکنش اسید با سدیم بی کربنات خاتمه یافت خروج حبابهای CO2 متوقف می شود و بایید رسوب را روی قیف بوخنر صاف کرد و آنرا با 10ml آب بشویید سپس محلول اسید را که از انحلال 3.5ml Hcl غلیظ را رد 10ml آب تهیه می کنیم و محللول صاف شده به محلول آبی اسید اضافه می کنیم ، اسپرین رسوب می کند مخلوط را در حمام آب یخ سرد می کنیم و پس از این مرحله با قیف بوخنر صاف می کنیم وبعد از رسوب را با آب سرد می شوییم وپس از خشک شدن انرا وزن می کنیم و میزان راندمان آنرا حساب می کنیم
Mسالیسیلیک اسید (S ) = 139 gr mol-1 M اسیتیک انیدرید (A ) = 102 gr mol-1 فراورده = P