"آیا واقعا جفت الکترون غیر پیوندی فضای بیشتری را اشغال می کند؟"
با سلام خدمت همکار بسیار ارجمندم سرکار خانم راستگو ازلطف شما نسبت به خودم بسیار ممنونم راستش من سوال شمار در وبلاگتان دیده بودم اما به نظر من هر دو نظر یکسان بودند به عبارتی باهم مغایرتی نداشتند .
اوربیتال های هیبریدی حاصل از sو p درحالت کلی معادل ومتقارنند . اما لزومی هم ندارد که همیشه معادل ویکسان باشند .مثلا زمانی که دراطراف اتم مرکزی عناصر وعوامل مختلف و از جمله الکترون های نا پیوندی قرارمی گیرد این اوربیتال ها معادل نیستند .
مثلا در همین مولکول آب زاویه پیوندی( 104- 105 درجه) . با هیچیک از هیبرید ها s وpویا زاویه اوربیتال های P همخوانی ندارد.ما بین زاویه هیبریدی sp3 و P قراردارد. احتمال می رود که دواوربیتال پیوندی در آب تقریبا اوربیتال های چهاروجهی باشند .که خاصیت P آن ها کمی بیشتر است که با تمایل زاویه پیوندی به کاهش به سوی 90 درجه (زاویه بین اوربیتالP) مطابقت دارد.
پس باید امکانات دیگر هیبرید شدن بغیر از هیبرید های sp و sp2 و sp3 را مورد بررسی قرارداد.
از آنجایی که اوربیتال های هیبریدی? حاصل از ترکیب خطی توابع موجی اوربیتال های s وp می باشند .
محدودیتی از این نظر که a وb باید مقادیری داشته باشند که خاصیت s دقیقا 25% (sp3 ) ویا 33% ( sp2) ویا 50 % (sp ) باشد وجود ندارد .به عنوان مثال در اوربیتال های هیبریدی پیوندی آب سهم مشارکت اوربیتال ها 20% سهم اوربیتال s و 80% سهم اوربیتال p می باشد.
در هیبرید شدن هایی که دارای اوربیتال های نا معادل هستند. معمولا می توان مجموعه اوربیتال های هیبریدی را به زیر مجموعه هایی از اوربیتال ها یی تقسیم کرد. که درهر زیر مجموعه اوربیتال های معادل هم قرار داشته باشند. در اوربیتال های هیبریدی نامعادل ممکن است خاصیت sو p کسری باشد .
رابطه بین هیبرید شدن وزاویه پیوند برای هیبرید های s-p به شکل زیر است .
در این رابطه خاصیت sوp به صورت کسرهای اعشاری بیان می شود. مثلا برای هیبرید sp3 به صورت زیر می باشد.
درمولکول آب اوربیتال های پیوندی که حدواسط بین pخالص وهیبرید sp3 می باشد می توانیم چهار اوربیتال مربوط را به زیر مجموعه پیوندی ( زاویه5/ 104 ) و زیر مجموعه ناپیوندی ( زاویه نامشخص ) تقسیم کنیم .به کمک رابطه زیر سهم اوربیتال های به کار رفته در هیبریداوربیتال ها درمولکول آب را در هر مجموعه می توان حساب کرد.
80/0 = p
نتیجه می شود که 80 ? خاصیت p و20% خاصیت s در اوربیتال ها ی هیبریدی وجود دارد.
به طور کلی در اینجا مجموعه سهم اوربیتال های p روی هرچهار اوربیتال اکسیژ ن باید برابر 3 ( px+py+pz ) ومجموعه سهم اوربیتال s یک باشد . اگر اوربیتال های پیوندی سهم بیشتری از p داشته باشند پس دو زوج تنها باید به طور نسبی سهم کمتری از p داشته باشند.
می توانیم زاویه بین محورهای دو زوج تنها را با روش مشابه محاسبه نماییم .
با این که در حال حاضر هیچ روشی برای اندازه گیری زاویه بین زوج های تنها در اختیار نداریم .اما قابل قبول است که این زوج ها زاویه بزرگتری از زاویه چهار وجهی باهم می سازند.در واقع دافعه بین زوج الکترون های نا پیوندی بیشتر از دافعه بین زوج الکترون های پیوندی باعث این امر می باشد. زیرا زوج تنها فقط توسط هسته خود جذب می شود و یک هسته اتم دیگر در انتهای دیگر زوج تنها وجود ندارد که بتواند ابر الکترونی را درناحیه بین دوهسته متمرکز کند بنابراین حجم زاویه ایی بزرگتری را اشغال می نماید. علاوه براین زوج تنها درصورتی که امکان داشته باشد به سمتی می روند که در آن بتوانند به
راحتی ترین نحو منبسط شود (نظیر هیبرید های sp3d ویا sp3d3)
منبع شیمی معدنی اصول ساختمان وفعالیت شیمیایی تالیف جیمس ئی یوئی جلداول
اقای:بهروز نجفی افشار عزیز جواب سوال شما در وبلاگ وجود دارد واکنش های حذفی http://kimiagari.blogfa.com/post-68.aspxرا ببینید
آقا مرتضی من اف هایم را چک نمی کنم اما این دفعه دیدم مطلبی از شما وجود نداشت .
منتظر نظرات همکاران گرامی هستم
پاسخ چند سوال
تبریک من را به مناسبت این ایام مبارک که توام با ولادت معلم استقامت ومعلم ایثار ومعلم حلم و منجی بشر یت است بپذیرید.
درضمن تابستان ها معمولا کلاس تعطیل است .این که شوخی بود اما راستش مدتی است که سرگرم کاری شده ام که تمام وقتم را پر کرده است .معذرت من را بپذیرید که مانند گذشته نتوانستم پاسخگو باشم ا نشاالله به زودی سعی میکنم مانند گذشته وبلاگ را درحد توان فعال کنم.
سلام خانم هوشمند از سایت خیلی خیلی خوبتون ممنونم من هم شیمی خوندم شیمی آلی دوست داشتم با هاتون همکاری کنم نمیدونم چطوری اگه میشه منتظر جوابتون توسط مژگان
همکار بسیار عزیزم ازلطفتان ممنونم باکمال افتخار از پیشنهادتان استقبال می کنم شما می توانید مطالبتان ویا پاسخ سوالات دوستان را برایم ایمیل کنید ویا در بخش نظرات بگذارید حتما آنهارا با نام خودتان در وبلاگ قرار خواهم داد.
واما چند سوال :
1- انواع واکنش گازCO با مایعاتی چون آب ، الکل و... چیست؟ توسط:غریب
CO(g)+H2O (g) <=====> CO2(g) +H2(g
2- آیا این فرآیند درست است؟ (متانول)CO+H2=CH3OH
بله موازنه شده آن به صورت مقابل است . CO+2H2 <======>CH3OH
واکنش های کاتالیز شده کربن مونوکسید وهیدروژن برای تولیدهیدروکربن ومتانول ازلحاظ صنعتی حایز اهمیت است.
3- انرژی لازم برای تبدیل COبه متانول چگونه انرژی ای است؟(حرارتی و یا غیره)
در دمای 260 درجه سانتی گراد توسط کاتالیزگر مس انجام می گیرد .
4- واکنش CO با الکتریسیته چیست؟
منظورتان را کاملا از این سوال درک نکردم اما اگرمنظورتان قطبیت این مولکول است باید بگویم بسیار جزی است واز آنجایی که الکترونگاتیوی اکسیژن خیلی بیشتر است از کربن است وانتظار می رود که مولکولی به شدت قطبی باشد . بنا براین الکترون های پیوندی درصورتی که بتوانند قسمت زیادتری از وقتشان را در ناحیه هسته اکسیژن صرف کنند پایدارتر خواهند بود ودانسیته الکترون روی اتم اکسیژ ن بیشتر از اتم کربن است .اما به علت این که پیوند داتیو توسط جفت الکترون های اکسیژن صورت گرفته قطبیت این مولکول را کاهش داده است و قطبیت این مولکول بسیار جزیی است وممان دوقطبی این مولکول در حدود 13/. دوبای است.
واگر منظورتان تجزیه توسط جریان الکتریسته است من اطلاعی از آن ندارم
5- آیا می توان CO را به اکسیژن تبدیل کرد؟از چه راههایی؟
اطلاعی ندارم وامیدوارم دوستانی که دراین رابطه مطلبی دارند به من واین دوست گرامی کمک نمایند
6- پیوند میان دو ملکول C و O چگونه پیوندی است و چگونه می توان آنرا شکست؟
پیوند کوالانسی : C ? O: که یکی از پیوند ها کوالانس از نوع سیگما وودوتای دیگرازنوع پای که یکی از پیوندهای پای به طریق داتیو توسط جفت الکترونهای به اشتراک نگذاشته اکسیژن با اوربیتال خالی از کربن تشکیل شده است .
7- به وسیله ی چه دستگاهی می توان هیدروژن را از اکسیژن موجود در آب جدا ساخت؟آیا با دستگاه الکترولیز این کار را می توان انجام داد؟
دستگاه الکترولیزمناسب و ساده ترین دستگاه برای تجزیه آب وبسیاری از مولکولها ازجمله نمکهای یدید وبرمید و..... است
8- از کجا می توان گاز CO را برای انجام آزمایش بدست آورد؟
کربن مونوکسید دارای دمای ذوب -205 - ودمای جوش 119- است گاز سمی بسیارزیرا در ریه با هموگلوبین ترکیب وجایگزین اکسیژن می شود در نتیجه ازرسیدن اکسیژن به سلول ها جلوگیری می کند. ترکیب بی رنگ که از سوختن ناقص C ویا ترکیب های کربن دار همراه با CO2 تشکیل می شود .با شعله آبی کم رنگ درهوا می سوزد . با اکسیژن واکنش انفجاری می دهد.
. هم چنین در صنعت با عبور گاز گرم کربن دی اکسید از روی ذغال کک آن را به دست می آورند وکاهنده بسیار مناسبی برای سنگ های معدن وتهیه فلزات نظیر آهن و.... می باشد.
C + O2 ------- > CO2
CO2 + C ------- > 2CO
راه دیگر عبور بخار آب از روی زغال کک در دمای 900 -1000 درجه سانتی گراد می باشد C(s)+H2O (g) <=====> CO(g) +H2(g
می خواستم بدونم از نظر سازمان سنجش (کنکوری!) معادله ی زیر جا به جایی چندگانه است؟! (یگانه یا دوگانه؟
ch4 + cl2 --> ch3cl + hcl
توسط:روبی
دوست عزیز مکانیسم واکنش ها مانند سرعت آن ها درمرحله کند واکنش تعیین می شود وبه عوامل متعددی بستگی دارد . واکنش فوق رادیکالی است ومرحله کندواکنش مرحله انتشار است دراین مرحله واکنشی های انجام شده ازنوع جانشینی یگانه است.
CH4 + Cl . -----------> HCl+ .CH3 کند
CH3 + Cl2 ----------> ClCH3 + . Cl
2./. مول یک نمونه نمک متبلور پس از بی آب شدن کامل 1.8 گرم کاهش جرم داشته است. تعداد مولکولهای آب تبلور آن؟0
سوال من اینجاس که وقتی از جرم نمک کم شده یعنی آبش بخار شده دیگه وقتی آبشو به مول تبدیل میکنیم میشه0.1 مول. چطور ممکنه از 0.02 مول نمک ابدار 0.1 آب خارج بشه؟ توسط الهه
الهه جان اگر از 2./. مول یک نمک 1/. مول آب خارج شود مفهومش این است .که دو مول نمک همراه با ده مول آب و به عبارتی یک مول نمک همراه با5مول آب می باشد نظیر کات کبود
CuSO4 5H2O
راه حل :
5 = مول نمک 2./. ÷ 1 مول نمک × مول آب 1/. = تعداد آب تبلور به ازای یک مول
منتظر نظرات دوستان وهمکاران گرامی هستم باکمال تشکر