دانشمندان موفق به ابداع یک خودرو برگ مانند شدهاند که دی اکسید کربن جذب میکند و از اگزوز آن اکسیژن خارج میشود.
مهندسان شرکت صنایع خودروسازی شانگهای در چین با الهام از توانایی فتوسنتز در گیاهان نوعی خودرو جدید طراحی کردهاند که میتواند دی اکسید کربن دریافت کرده و اکسیژن تولید کند.
این خودرو که خودروی مفهومی Yez نام دارد اخیرا در نمایشگاه Expo 2010 در شانکهای چین به نمایش گذاشته شده است.
جزئیات فنی خودروی «یی ــ زی» که دارای سقفی سبز رنگ به شکل برگ است، اعلام نشده است.
«ما زنگ کان»، طراح این خودرو دوباره طرح ابداعی خود میگوید: «یی ــ زی» از طریق سقف، انرژی خورشید را جذب کرده و در حضور آب و دی اکسید کربن آن را به جریان برق مبدل میکند.
پسماند این فرایند شبیه به فرایند فتوسنتز اکسیژن است
منبع:ایسنا
با زباله های الکترونیکی چه باید کرد؟
کامپیوترها و وسایل الکترونیکی گرچه کیفیت زندگی ما را به میزان زیادی بالا برده اند، اما نوع جدیدی از زباله ایجاد کرده اند که هم رشدی سه برابر زبالة خانگی دارد و هم سمی تر از آن می باشد. به این نوع زباله اصطلاحاً e-waste می گویند. زباله های الکترونیکی معمولاً شامل باطریها بخصوص باطریهای قابل شارژ، کامپیوترها، مانیتورها و تجیهزات کامپیوتری، استریوها، تلویزیونها، ویدئوها و غیره می باشند که هر یک شامل موادی هستند که از نظر زیست محیطی خطرناک به حساب می آید. به عنوان مثال مانیتور کامپیوتر بین 4 تا 6 پوند و یک تلویزیون رنگی 27 اینچی به طور متوسط 8 پوند سرب دارد که یکی از زیانهای آن آسیبهای مغزی در کودکان است. CPU نیز شامل مقادیر اندکی جیوه و/یا کادمیوم است که مواد سرطان زای شناخته شده ای هستند. زبالة الکترونیکی همچنین شامل فلزات سنگین سمی دیگری چون آرسنیک، آنتیموان، برلیوم، باریم، کروم، مس، نیکل و روی می باشد. از زیانهای کروم می توان به ایجاد فشار خون بالا، کمبود آهن، بیماریهای کبدی و آسیبهای مغزی و عصبی اشاره نمود.
در واقع یک وسیلة الکترونیکی که هنگام نشستن پشت میز و کار کردن با آن خطرناک به حساب نمی آید، هنگامی که به صورت آشغال دور ریخته می شود تبدیل به زباله ای می شود که سومین منبع بزرگ سرب در زبالة جامد شهری به حساب می آید.
حال بایستی با این زباله های خطرناک چه کرد؟ مسلماً دفن یا سوزاندن این مواد که به طور وسیعی انجام می شود راه حل مناسبی نیست یا حداقل آخرین راه حلی است که باید بدان اندیشید. زیرا با دفن این زباله ها یا تلنبار کردنشان در محیط خرد و شکسته می شوند و بنابراین مواد سمی موجود در آنها راه خود را به سفره های آب زیرزمینی می یابد و سوزاندن آنها نیز تنها گازهای سمی خطرناک وارد محیط زیست می سازد.
بنابراین بهتر آن است که در قدم اول تلاش کنیم تا این وسایل هر چه دیرتر به زباله تبدیل شوند. با خرید تجهیزاتی که قابل ترقی دادن هستند می توان عمر محصول را تا حد ممکن افزایش داد. یا مثلاً مانیتور کامپیوتر را برای استفاده نگه داشت و تنها بخش پردازندة مرکزی (CPU) را تعویض نمود. می توان با اضافه کردن حافظه به یک کامپیوتر یا ترفیع دادن نرم افزاری از آن همچنان استفاده کرد. این نه تنها مقرون به صرفه است بلکه به نفع محیط زیست نیز می باشد. کامپیوترهای کار کرده را همچنین می توان به خیریه ها یا مدارس اهدا نمود یا آنها را به افراد، سازمانها یا مؤسسات دیگر فروخت.
بازیافت بهترین راه برای کامپیوترهای بسیار قدیمی که دیگر قابل ترفیع دادن نیستند یا بخصوص مانیتورهایی است که شکسته اند. تقریباً کل یک کامپیوتر می تواند بازیافت شود، از شیشة مانیتور گرفته تا پلاستیک کیس، مس موجود در منبع تغذیه، فلزات گران قیمت به کار رفته در مدارات، مودم یا منابع تغذیه. اما عملاً صرف هزینه های زیادی برای بازیافت ایمن این مواد به گونه ای که هیچ مشکل آلودگی برای محیط و کارکنان در این زمینه ایجاد نکنند لازم است.
راه حل دیگر برای مشکل زبالة الکترونیکی آن است که شرکتهای تولید کننده مسؤولیت سیل عظیم ابتکاراتی را که تولید می کنند بر عهده بگیرند. در واقع محصولات کهنه را از مشتریان پس بگیرند. ترفیع و بازیافت یک محصول بلا استفاده برای شرکت تولید کننده آسان تر است. همچنین این وظیفه می تواند شرکتهای تولید کننده را وادار سازد محصولاتشان را به گونه ای طراحی کنند که آسانتر قابل بازیافت باشد.
اما آیا تجزیة بیولوژیکی می تواند راه حل مقرون به صرفة دیگری باشد؟ آیا می توان با روشهای بیولوژیکی با استفاده از میکروارگانیسمهای خاص فلزات سنگین را بازیافت نمود و اینگونه از صرف روشهای هزینه بر و خطرناک شیمیایی رهایی جست یا با روشهای بیولوژیکی به محصولات ارزشمند دیگری دست یافت؟ آیا راه حل اساسی دیگر می تواند جایگزین کردن مواد سازندة وسایل الکترونیکی با موادی باشد که قابلیت فروپاشی زیستی را داشته باشند؟ این راه حل غریبی نیست. چنانچه یک شرکت ژاپنی (Fujitsu) با به کار بردن مواد قابل تجزیة زیستی با پایة گیاهی به جای پلی استایرن، نوارهای انتقالی ساخته است که برای بسته بندی تراشه های مقیاس بزرگ هنگام انتقال استفاده می شوند. این ماده از اسید پلی لاکتیک مشتق شده از ذرت ساخته شده است که هم از نظر زیستی قابل تجزیه است و هم هنگام سوزانده شدن گازهای سمی تولید نمی کند.
حال اگر بتوانیم مواد دیگری در خود تراشه ها یا دیگر اجزای داخلی وسایل الکترونیکی به کار ببریم که از نظر زیستی قابل تجزیه باشند، آیا قدمی دیگر به نفع خودمان برنداشته ایم؟
Aeration
Coagulation
Flocculation
Sedimentation
Filtration
Disinfection
1 ـ آماده سازی اوّلیه Preliminary Treatment
این نوع با توجه به نوع منابع آب متغیر است ممکن است از یک ته نشینی ساده تشکیل شود و یا با استفاده از مواد شیمیایی تصفیه شیمیایی روی آن انجام شود هدف از مرحله پیش تصفیه جداسازی اجسام شناور، حذف جلبکها، ته نشینی مواد معلق قابل ته نشینی میباشد.
جلبکها مهمترین عامل حذف، در فرایند پیش تصفیه هستند. مهمترین جلبکها شامل:
Blue – Green Algae
Green Algae
Diatomos
Pigmented Flagellate
مهمترین مشکلات آلگها در فرایند تصفیه عبارتست از:
· گرفتگی صافیها.
· ایجاد قشر لزج ژلاتینی.
· ایجاد رنگ، بو و مزه.
· افزایش فرایند خوردگی.
· تداخل در سایر فرایندهای تصفیه.
· بروز سمیت
روشهای کنترل
· سولفات مس به میزان یک میلیگرم بر لیتر.
· استفاده از کربن اکتیو گرانوله.
· کاهش قلیائیت به میزان کمتر از 50 .
2 ـ هوادهی Aeration
هوادهی به منظور حذف گازکربنیک، هیدروژن سولفوره، متان، آهن، منگنز، مزه و طعم آب انجام میشود.
انواع روشهای هوادهی:
· هوادهی آبشاری.
· هوادهی به روش چکانیدن.
· هوادهی به روش پودر کردن آب.
· باران مصنوعی
3- انعقاد Coagulation
مواد معلق موجود در آب قابل ته نشینی نیستند این ذرات را کلوئید مینامند سطح خارجی هر ذره دارای بار الکتریکی منفی است و ذرات از هم دور میشوند نیروی فوق را Zeta Potential میگویند.
مواد منعقد کننده به عنوان هسته هایی با یون مثبت ذرات کلوئیدی را به هم چسبانده و Flocc تشکیل میدهد.
جدول 1 ـ نوع و مقدار مواد منعقد کننده
مقدار مصرف mg/l
فرمول شیمیایی
ماده منعقد کننده
15 – 100
سولفات آلومینیوم
5 – 20
سولفات مس
10 – 50
سولفات فریک
5 – 25
سولفات فرو
5 - 50
آلومینات سدیم
4- فلوکولاسیون Flocculation
پس از اختلاط ماده منعقد کننده با آب نیاز به کنترل PH محیط میباشد هر منعقد کننده در خاصی بهترین راندمان را نشان میدهد این تاثیرات به کمک دستگاه جار تست ارزیابی و به کمک آهک PH محیط تنظیم میگردد سپس به وسیله Padle در حوضچه تشکیل فلوکها، ذرات فلوک درشت میگردد.
5- تَرسیب Sedimentation
فلوکها کم کم درشتر شده در اثر سکون آب و طی رابطه استوکس سقوط مینماید معمولاٌ در تجهیزات پیشرفته سه واحد اختلاط، انعقاد و ته نشینی را به صورت مشترک طراحی میکنند.
این واحدها به چهار گروه تقسیم میشود:
الف. Centrifloc
ب. Accelator
ج. Pulsator
د. (Lamela) Plate Settlers
6- Filtration
بسیاری از ذرات معلق در واحد ته نشینی حذف می گردد اما هنوز ذرات بسیارریزی وجود دارد که بوسیله یک لایه شن دانه بندی شده به نام فیلتر حذف می گردد انواع فیلترها شامل :
Slow sand filter
Rapid sand filter
Rapid Pressure filter
7- Disinfection
روشهای متعددی برای گندزدایی آب وجود دارد که متداولترین آن روش استفاده از کلر و ترکیبات آن است. این روش به وسیله دو نوع دستگاه تزریق میگردد:
الف) Hypochlorinator
ب) Injection Gas Chlorine
الف. در این روش از پودر هیپوکلریت کلسیم استفاده میگردد پس از انحلال کلر در آب با غلظت 3 میلیگرم برلیتر برحسب درصد خلوص به وسیله پمپ دیافراگمی به خط انتقال آب تصفیه شده تزریق میگردد.
ب. کلرزنهای گازی که توسط دستگاه Injector به داخل خط آب تصفیه تزریق میگردد.
مزایا و معایب روشهای گندزدایی:
در روش گندزدایی مایع تکنیک و تجهیزات بسیار ساده بوده، اما به علت ناخالصیهای موجود در کلر نیاز به کنترل و رسیدگی دائم دارد.
در روش گندزدایی گازی کیفیت تصفیه بسیار خوب انجام میگردد اما این دستگاهها همواره در معرض خطر نشت گاز و انفجار و نیاز به آموزشهای لازم جهت کنترل و حفاظت سیستم دارد.
انتخاب فرآیند مناسب جهت تصفیه آب
با توجه به تنوع روشهای مختلف تصفیه در اجتماعات، انتخاب بهترین گزینه تصفیه به شرایط مختلفی ازجمله جمعیت، کیفیت و کمیت منابع آب و اعتبارات بستگی دارد.
منابع تامین آب در اجتماعات را به دو گروه عمده تقسیم مینماید:
· منابع سطحی
· منابع زیرزمینی
گروه اوّل ازجمله منابع عمده در تامین آب برای اجتماعات بزرگ محسوب میگردد این منابع از لحاظ کمّی حجم قابل توجهی در اختیار اجتماعات زیستی قرار داده معمولاً با احداث سدّ در بالادست محل مصرف، اقدامات اوّلیه جهت آبگیری و انتقال به تصفیه خانه انجام میگردد. این نوع منابع همواره در معرض خطر آلودگیهای مختلف ازجمله آلودگی منابع سطحی به فاضلابهای شهری و صنعتی است که از عمده مخاطرات آلودگی در این منابع محسوب میگردد. از طرفی تخلیه پسابهای کشاورزی به دریاچه پشت سدها و افزایش ترکیبات ازت و فسفر در فاضلاب این گروه باعث رشد بیحد و حصر آلگها در پشت مخازن سد گردیده این امر بر مشکلات ناشی از تصفیه میافزاید معمولاّ چنانچه دریاچه پشت سدها دچار آلودگیهای جلبکی گردد با استفاده از ترکیبات سولفات مس به مقدار یک میلی گرم بر لیتر میتوان مخازن را پاکسازی نمود برای دستیابی به منابع سالم در اجتماعات بزرگ بهترین گزینه استفاده از فرآیندهای پولساتورها است زیرا در این روش فرآیند با سرعت بالا قادر خواهد بود طیف گسترده ای از ذرات کلوئیدی را از محیط واکنش جداسازی نماید در پولساتورها با استفاده از تئوری جداسازی بستر لجن تماسی، راندمان جداسازی بهتر انجام میگردد.
معمولاً در اجتماعات کوچک و یا در مناطقی که دسترسی به منابع سطحی امکان پذیر نمیباشد از منابع زیرزمینی استفاده میگردد دسترسی به این منابع توسط چاه های عمیق و به کمک پمپهای شناور امکان پذیر است. با استفاده از روش لوله گذاری و گراول پک (gravel pack) میتوان میزان آبدهی این نوع چاهها را افزایش داد. منابع آبهای زیرزمینی معمولاً از نظر املاح محلول با توجه به بافت زمین دارای ترکیبات افزون بر منابع سطحی هستند بعضی از این ترکیبات نظیر ترکیبات آهن و منگنز باعث تغییراتی در طعم و رنگ آب میشوند. منابع زیرزمینی آلوده لازم است با روشهای مختلف، هوادهی شده ترکیبات فوق به صورت اکسید فلز نامحلول از محیط واکنش جداسازی گردد، روش هوادهی پلکانی، ساده ترین و ارزانترین روش در تصفیه آبهای حاوی آهن و منگنز میباشد.
چنانچه املاح موجود در منابع زیرزمینی بیش از حد استاندارد باشد مشکلاتی را از نظر تغییرات رنگ، طعم، بو و سایر مشخصات فیزیکی، همچنین موانعی را از لحاظ مصرف ایجاد مینمایند، استفاده از ترکیبات کنترل کننده PH نظیر آهک، سود، مواد منعقد کننده مانند سولفات آلومینیوم، کلرورفریک و غیره باعث تولید حجم زیادی لجن در تصفیه خانه های آب گردیده این عمل مشکلات دفع لجن را به همراه دارد. با طراحی بسترهای لجن خشککن، انواع سانتریفوژها، فیلترهای پرسی میتوان لجن مازاد تولیدی را جمعآوری و دفع نمود در این روشها دستگاههای فیلتر پرس با توجه به فضای کم اشغالی و راندمان نسبتا بالا از سایر روشها مناسب تر میباشد در نهایت با توجه به توسعه جمعیت در جوامع جهان و کمبود آب شیرین و سالم به نظر میرسد کشور ما نیز همانند اکثر کشورهای در حال توسعه در سالهای آتی ناگزیر به جداکردن سیستم آب شرب و آب آشامیدنی گردد و عملاً روش فوق که طی 40 سال گذشته به عنوان روش قالب در تامین آب شهرها محسوب میگردد در آینده نزدیک نیاز به بازنگری اساسی دارد در حال حاضر در شهرهای بزرگ کشور بیش از 25 درصد از آب تصفیه شده بدون استفاده و در اثر نشت از اتصالات فرسوده موجود در شبکه توزیع از دست میرود همچنین بصورت روزانه حجم عظیمی از آب تصفیه شده به مصارف غیرشرب میرسد که این عمل بار مالی شدیدی را بر مسئولان دولتی تحمیل مینماید، علاوه بر موضوع فوق جدا سازی منابع میتواند امکان تامین بعضی از املاح نظیر آهن که در سطح گسترده در جوامع ایجاد کمبود مینماید مرتفع کند.
منابع
1) Bennett, N., Murray, s., ogrady, k., Guidelines for control of infections diseases, www.health.vic.gov.au/ideas / blue book, May (2005).
2) National Health & Medical Research council, National guidelines for waste management in the health industry, www.nhmrc.gov.au (2004).
3) Crittenden,J., Trussell, R., whand, D., water treatment principles and design, john wiley and sons,Inc.,(2005).
4) Australian Government department of Health and Ageing, infection control guidelines for the prevention of transmission of infectious diseases in the health care setting, , www.icg.health.gov.au (2004).
5) Rand,M.C., Greenbery,A.E.,Taras,M.J., standard Methods for the Examination of water.
Murrar, Drew, Kobayashi, Thompson, Medical Microbiology, C.V., Mosby company,(1990).
6) Gordis, l., Epidemiology, third edition, Elsevier,(2004).
لینک کتاب اصلی با تصاویر کامل
http://http://www.elib.hbi.ir/persian/PUBLIC_HEALTH_EBOOK/04_11.pdf
دانشگاههای خارجی | مراکز علمی و آموزشی ایران | دانشگاههای ایرانی |
دانشگاه اسلامی برای مطالعات پیشرفته (لندن) دانشگاه بین المللی اسلامی مالزی | معاونت آموزشی وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی شبکه آموزشی وزارت بهداشت و آموزش پزشکی | دانشگاه امام صادق دانشگاه امام خمینی دانشگاه آزاد اسلامی ( واحد جنوب) دانشگاه اراک |
گالری انیمیشن
Bromination از بنزن 1
The Bromination of Benzene 2 Bromination از بنزن 2
The Bromination of Benzene 3 Bromination از بنزن 3
Electrophilic Aromatic Substitution Ortho Attack Electrophilic آروماتیک جانشینی حمله ارتو
Electrophilic Aromatic Substitution Meta Attack Electrophilic آروماتیک جانشینی حمله متا
Electrophilic Aromatic Substitution Para Attack Electrophilic آروماتیک جانشینی حمله پارا